Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

Česta pitanja

Razmišljate li o školovanju kod kuće? Niste jedini. Od početka pandemije Covid-19 školovanje kod kuće postao je svjetski trend u obrazovanju. U Hrvatskoj interes za obrazovanjem kod kuće raste kroz mnoge inicijative roditelja, kao što je i naša.

Ali sa svakim novim početkom dolaze i mnoga pitanja. Prije nego što se upustite u avanturu homeschoolinga, morate biti svjesni pojedinosti školovanja kod kuće – čitajte dalje i saznajte odgovore na česta pitanja.

Dijete koje nije zatvoreno u četiri zida svoje škole može bolje i konkretnije upoznati i pripremiti se za “realan” svijet.
 
Vaše će dijete biti bolje pripremljeno za “stvarni svijet” kod obrazovanja kod kuće nego kod javnog školovanja. Učenici kod kuće imaju tendenciju vidjeti odrasle u svom svakodnevnom životu. Oni vide svoje roditelje kako idu u trgovinu, plaćaju račune, rješavaju popravke doma, vode teške razgovore i još mnogo toga. Ove mikro-lekcije i zapažanja stvari većina djece koja su u učionici 8 sati ne mogu vidjeti niti proučavati. Učenici kod kuće također traže odgovore. Ako vide nešto što ne razumiju, ne šute o tome. Pitaju roditelja, knjižničara, blagajnika, vodoinstalatera i tako dalje. Ova potraga za znanjem pomaže im da se kreću svijetom oko sebe i stvaraju bolje veze i razumijevanje o “stvarnom svijetu” u kojem žive.
Još uvijek nije moguće školovati djecu kod kuće u Hrvatskoj.
 
Homeschooling ili obrazovanje (školovanje) kod kuće nije zakonski reguliran u Hrvatskoj. Strani državljani u Republici Hrvatskoj čije matične zemlje imaju zakonski okvir za školovanje kod kuće mogu to činiti i u Hrvatskoj. Ipak, zakonska regulativa je vrlo nejasna i potrebno ju je doraditi. Obrazovanje kod kuće raste u popularnosti u Hrvatskoj te mnoge obitelji gledaju na školovanje kod kuće kao na obrazovnu alternativu.
Uz dobru volju, pripremu i istraživanja svaki roditelj može postati homeschooler.
 
Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja, a odgovor je, naravno, uvijek afirmativan! Roditelji poučavaju i podučavaju svoje dijete od rođenja. Dokle god ispunjava zakonske zahtjeve obrazovanja kod kuće, svaki roditelj može podučavati svoje dijete.
Socijalizacija homeschooling djece ostvaruje se kroz cijeli niz aktivnosti, druženja i interakcije u svim područjima života.
 
Ovo je jedan od najčešćih mitova o obrazovanju kod kuće. Školska socijalizacija omogućuje socijalizaciju vršnjaka, često bez odgovarajućeg nadzora (zbog vrlo visokog omjera učenika i nastavnika). Obrazovanje kod kuće pruža djeci priliku da se uključe i druže sa svim uzrastima i kroz širok raspon iskustava.
Djeca koja pohađaju kućnu školu uživaju velikodušnu fleksibilnost rasporeda. Ova potonja im omogućuje da se uključe u aktivnosti, sport i događaje sa svojim vršnjacima. Homeschooleri mogu sudjelovati u školskim udrugama, plesnim sastavima, laboratorijima, predstavama. Njihova iskustva u socijalizaciji s vršnjacima su jednaka onima njihovih vršnjaka iz javnih/privatnih škola. Ali čitajte dalje, za djecu koja se školuju kod kuće ima još…
Kada se obrazuju kod kuće djeca se socijaliziraju sa osobama svih uzrasta! Uče komunicirati s poštovanjem s mlađima i starijima. Razmislite na trenutak kakav je to izniman dar za mladu osobu – naučiti vrednovati i komunicirati kroz čitav spektar dobi i iskustava čovječanstva. Djeca koja se obrazuju kod kuće često volontiraju u pučkim kuhinjama, u svom susjedstvu, zajednici i lokalnoj crkvi. S tako širokim i raznolikim iskustvom, djeca obrazovana kod kuće uče se izražavanju empatije prema bližnjemu i socijaliziraju se u toliko raznolikim situacijama da im je jednako ugodno razgovarati s dvogodišnjakom, 12-godišnjakom, 20-godišnjakom ili 92-godišnjakom.
Zbroj svega toga upotpunjuje mladu osobu koja je socijalizirana na vrlo zdrav način, formirana u empatiji, koja uvažava različita iskustva, komunikativna je i potpuna.
Razredbeni ispiti za homeschooling djecu u drugim zemljama pokazuju iznimno dobre rezultate djece obrazovane kod kuće.
 
Iskustva roditelja iz susjedne Slovenije i Italije govore o odličnim uspjesima djece obrazovane kod kuće na razredbenim ispitima krajem godine. Razlog je tome što dijete obrazovano kod kuće ima priliku učiti metodama, načinima, tempom koju mu najbolje paše te ono dugoročno daje najbolje rezultate.
Prednosti obrazovanja kod kuće su fleksibilnost i individualizirani pristup svakom djetetu.
 
Jedna od najvećih prednosti školovanja kod kuće je fleksibilnost, kako, kada i gdje želite obrazovati dijete. Količina fleksibilnosti koju imate ovisit će zakonskoj regulativi obrazovanja kod kuće. Ipak, čak i u slučaju restriktivnog zakona obrazovanje kod kuće još uvijek može biti vrlo fleksibilno! Kao obitelj imate izbor kada ići u školu (koristiti nacionalni školski kalendar ili svoj vlastiti), birate količinu sati i nastavne metode koje želite koristiti, nastavni plan i program koji želite usvojiti i aktivnosti koje želite uključiti u svoje obrazovanje. Uz to, učenici kod kuće imaju fleksibilnost promijeniti bilo što ako iz bilo kojeg razloga ne funkcionira.
Uz to, možete se usredotočiti se na djetetove specifične potrebe i stil učenja. U obrazovanju kod kuće nema klasičnih domaćih zadaća i testa koji izazivaju tjeskobu te djeci omogućujete više vremena na otvorenom i više fizičke aktivnosti. Djeci možete pružiti individualan pristup koji nedostaje u javnom obrazovanju i možete se usredotočiti na njihove potrebe bez ometanja bučnih učionica.
Prema našem prijedlogu zakona obrazovanje kod kuće ne bi predstavljalo dodatni trošak za roditelje u Hrvatskoj.
 
U našem prijedlogu zakona obrazovanje kod kuće ostvaruje se upisom djeteta u školu po roditeljevom izboru gdje ono dobiva na raspolaganju sav didaktički i priručni materijal kao svi školarci u Republici Hrvatskoj. Time obrazovanje kod kuće ne predstavlja dodatni financijski teret roditeljima koji žele obrazovati svoju djecu kod kuće.
Školovanje kod kuće je posebno učinkovito kada dijete ima potrebu posebnog pristupa u obrazovanju.
 
Da, možete, i tu su prednosti obrazovanja vašeg djeteta s posebnim potrebama kod kuće! Obrazovanje kod kuće može vam omogućiti da iskoristite najbolje sate svakog dana kako biste bili sa svojim djetetom i stvorili lijepe trenutke učenja. Također vam može ponuditi fleksibilnost da akademski upoznate svoje dijete i napravite potrebne promjene kako bi ono naučilo više stvari!
Postoji niz rješenja u slučaju da roditelj ne može napustiti posao da bi školovao djecu kod kuće.
 
Mnoge obitelji imaju jednog ili oba roditelja koji rade, a također se školuju kod kuće. Trik je pronaći raspored koji odgovara vašoj obitelji. Neke obitelji koje rade i školuju se kod kuće odlučuju da djecu školuju poslijepodne ili čak kasnije navečer, dok druge koriste rano ujutro ili samo vikende. Izbor je na vama i vremenu koje imate na raspolaganju. Zapamtite da roditelj ne mora podnijeti sav teret obrazovanja. Ako djeca borave kod obitelji ili prijatelja dok su roditelji na poslu, ti odrasli mogu pomoći i u kućnom obrazovanju.
Uz dobru organizaciju i planiranje, roditelj može školovati kod kuće djecu različite dobi. Dapače, mnoge homeschooling obitelji u svijetu su upravo one sa školarcima različite dobi i razreda.
 
Da! Mnoge obitelji s više djece školuju kod kuće! Možda će biti potrebno dodatno planiranje i malo kreativnosti, ali vi to možete! Izrada rasporeda, kurikuluma i pronalaženje načina za zajedničko učenje može pomoći. Mnoge obitelji koje obrazuju kod kuće djecu različitih razreda koriste online materijale i gameschooling kako bi olakšale proces učenja.
Online škole, nastava na daljinu i homeschooling tri su različita pristupa obrazovanju što u teoriji što u praksi.
 
Online škole postoje puno prije koronakrize. Radi se o privatnim ili javnim školama i visokim učilištima koji nude tečajeve, predavanja i post-diplomske studije preko raznih e-learning platformi, dakle u potpuno digitalnom okruženju. Iako obitelji tijekom školovanja kod kuće mogu, ako žele, upisati svoje dijete na neki online tečaj ili e-learning platformu, općenito postoji velika razlika između online škola i homeschoolinga (kao i između e-learninga i virtualnog učenja. U školovanju kod kuće, roditelji djeluju kao mentori s punim radnim vremenom, dok u online školovanju online učitelji upravljaju učeničkim učenjem iz daljine unutar strukturiranog kurikuluma. Nadalje, u školovanju kod kuće roditelji služe kao učitelji djeteta za sve ili većinu predmeta, planiraju lekcije, zadatke i testove, te razvijaju personalizirani plan učenja. Učitelji online škola povremeno se sastaju s učenicima radi pregleda u stvarnom vremenu ili podučavanja u virtualnoj učionici, ali ne prilagođavaju školski kurikulum individualnom djetetu te nemaju odviše ljudskog, tj. osobnog kontakta sa učenikom. Mada se u prvi tren homeschooling može činiti vrlo sličnim nastavi na daljinu kakvu smo navikli gledati zadnje dvije godine, postoje nepremostive razlike između upravo ta dva modela obrazovanja. Nastava na daljinu trebala je biti fleksibilna, inovativna a nikako tradicionalno kopiranje klasične nastave u razredu. Nažalost, praksa je često pokazala upravo suprotno: većina nastavnika su u online okruženju samo prebacili frontalnu nastavu iz razreda u “na daljinu” varijantu i tako pretvorila “online” školu u pravu noćnu moru za roditelje. Dok je u nastavi na daljinu roditelj samo produžena ruka nastavnika pa su tako roditelji nastavnicima slali slike odrađenih zadataka, zadaća i slično, u obrazovanju kod kuće sva odgovornost upravljanja leži upravo na roditelju. U školovanju kod kuće nema vanjskog nastavnika koji upravlja procesom obrazovanja. Roditelj se može maksimalno prilagoditi djetetovim potrebama. Nema zadaća za slanje putem Vibera, Loomena, Google Classrooma i slično. Nema tenzija jer se kasni sa predajom. Nastava se ne odvija preko Zooma već gdje god to roditelj ili dijete smatra prikladnim (u dvorištu, na terasi, na putu, u prirodi, u knjižnici, itd.). Školovanje kod kuće je tako isključiva odgovornost roditelja: kako će prilagoditi nastavu svome djetetu, kada će raditi zajedno s njim, gdje će provoditi “školsko” vrijeme i koliko “učenja” je dovoljno za taj dan. Dok u online školi i nastavi na daljinu tempo diktiraju vanjski čimbenici, homeschooling se stvara, održava i kroji po potrebi svakog djeteta unutar njegove obitelji i njihovog doma.
Roditelj može zatražiti pomoć tijekom homeschoolinga od drugih roditelja i nastavnika.
 
Obrazovanje kod kuće ne znači da ste zapeli kod kuće sa svojim djetetom. Nećete ovo raditi sami. Postoji mnogo sjajnih resursa koji će vam pomoći da svoju djecu naučite o potrebnim temama i predmetima. Ako vam nije ugodno predavati matematiku (ili bilo koji drugi predmet), pronađite člana obitelji, udrugu, online kurikulum ili razred koji će vam pomoći. Prema slovenskom modelu (vidi naš prijedlog zakona) roditelj koji se ne osjeća kompetentnim podučavati neki predmet može se osloniti na razrednog učitelja škole kojoj njegovo dijete formalno pripada.

Naši

Članci

Potpiši peticiju

Udruga DAR iz Zagreba pokrenula je peticiju za uvođenjem obrazovanja kod kuće u Republici Hrvatskoj. Podrži inicijativu svojim potpisom!