Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

GHEX 2023 European Home Education Summit u Zagrebu

GHEX 2023 Global Home Education Summit u Zagrebu.

Date

Što je GHEX?

GHEX  je međunarodna mreža koja ima za cilj povezati i poduprijeti globalnu zajednicu okupljenu oko obrazovanja kod kuće. GHEX se bavi važnim pitanjima vezanim za homeschooling i istražuje kako ovaj inovativni, brzorastući oblik obrazovanja postaje ne samo odgovor na sve prisutne probleme  u tradicionalnim metodama školovanja, već i pravo pravo roditelja u 21.st. Nastojeći odgovoriti na pitanja poput „Tko je odgovoran za obrazovanje?“, „Koja je uloga roditelja u obrazovanju?“ „U kojoj mjeri je država odgovorna za obrazovanje djece?“ GHEX čini važno mjesto povezivanja, razmjene informacija, traženja savjeta i dobivanja podrške za sve one koje zanima tema obrazovanja kod kuće.

GHEX Global Home Education Exchange logo

Obrazovanje kod kuće trenutno nije dozvoljeno zakonom u Njemačkoj i u osnovi je zabranjeno u Švedskoj. Roditelji se u tim zemljama često suočavaju s velikim novčanim kaznama, sudskim bitkama, zatvorskim kaznama čak i oduzimanjem djece samo zbog njihove odluke da ih podučavaju od kuće. S druge strane brojne zemlje širom svijeta poput Bugarske, Kine, Cipra, Grčke, Makedonije, Nizozemske, Rumunjske i Španjolske  nastoje ozbiljno ograničiti prava roditelja na donošenje odluka o obrazovanju svoje djece. Čak i u zemljama u kojima postoji sloboda školovanja kod kuće, poput SAD-a, obitelji se nastavljaju boriti kako bi zadržali slobodu odgoja svoje djece.ž

GHEX vjeruje kako je mogućnost odabira obrazovanja kod kuće pravo svakog roditelja i da je ovo pravo dobro dokumentirano u međunarodnom pravu. Pravo je roditelja da upravlja obrazovanjem svog djeteta kao što je i pravo svakog djeteta da dobije individualizirano iskustvo obrazovanja koje najbolje odgovara njegovim specifičnim sposobnostima, mogućnostima i interesima.

Ciljevi GHEX-a

GHEX 2022 Global Home Education Exchange u Parizu.

GHEX ima za cilj podržati rast novog obrazovnog i društvenog pokreta kroz:

 1. Zagovaranje obrazovanja  kod kuće  vjerujući kako ono može pozitivno utjecati na obitelj i društvo u cjelini. Aktivnosti zagovaranja uključuju pomicanje granica obrazovanja kod kuće. GHEX vjeruje kako bi obrazovanje kod kuće trebalo biti dostupno svakoj obitelji bez obzira na njihovu motivaciju ili metodologiju. Pravni odbor GHEX-a aktivan je u obraćanju političkim institucijama na svim razinama i promicanju ideje homeschoolinga sudjelovanjem na konferencijama, izradom i pokretanjem međunarodnih izjava i izravnih žalbi.
 2. Informiranje budući da nositelji pokreta obrazovanja kod kuće trebaju podršku i ohrabrenje kako bi nastavili raditi na ozakonjenju ovakvog oblika školovanja.
 3. Istraživanja kojih je u u zapadnom svijetu mnogo, no potrebno je više toga napraviti i u ostalim područjima svijeta. 

GHEX radi na povezivanju i informiranju međunarodne odgojno-obrazovne zajednice od političara do homeschooling organizacija, nositelja pokreta i obitelji korištenjem tehnologije, publikacija, regionalnih i međunarodnih konferencija.

European Home Education Summit u Zagrebu

Ove godine GHEX-ov  European Comittee te poziva da se priključiš  Europskom  Homeschooling Summitu koji će se održati od 20.-21. listopada u  Hotelu Dubrovnik, Ljudevita gaja 1 u Zagrebu. Na ovom  strateškom sastanku nositelji homeschooling pokreta političari, znanstvenici, odvjetnici i roditelji obrazovatelji okupit će se kako bi se umrežili i razgovarali zalažući se za ozakonjenje homwschoolinga u RH.

GHEX u Zagrebu 2023.

Upoznaj ovogodišnje predavače!

 1. Sílvia Cópio, Predsjednik Europskog regionalnog odbora GHEX-a
 2. Carla Conta, Homeschooling Hrvatska
 3. Kevin Boden, direktor HSLDA International
 4. Peter Stock, predsjednik HSLDA Canada
 5. Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja
 6. Alexandre Moreira, bivši brazilski državni tajnik Međunarodne zaštite ljudskih prava
 7. Emese Tolgyes-Busz, odvjetnik
 8. Jan De Groof, profesor pri College of Europe
 9. Pascaline Depouhon, Liberté Education
 10. Natasha Karpova, regionalni direktor, Invictus Classical Pres   s
 11. “Rosenrot” Mireille Schülpke, direktorica njemačkog programa, Clonlara School
 12. Monica O’Connor
 13. Gita Mateja de Laat
 14. Ivana Pušelj
 15. Jill Neiss, direktorica Global Development, HomeLife Academy
 16. Sandra Car, odsjesk za odgojno-obrazovne znanosti Sveučilišta u Zagrebu
 17. Erika Di Martino
 18. Mariusz Dzieciatko
 19. Debora Lutolf

Prijave traju do 22.rujna 2023!

Ostali

Članci