Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

Homeschoolanje predškolaraca u 10 koraka

Date

Ako razmišljate o školovanju dijeteta kod kuće, vjerojatno se pitate odakle krenuti. Evo 10 koraka za homeschoolanje predškolaraca.

“Mala škola” uglavnom se svodi na igru i učenje kroz prirodnu radoznalost. Ta prirodna sklonost istraživanju i postavljanju mnoštva pitanja idealan je temelj za početak homeschooling iskustva vaših predškolaraca.

Ako razmišljate ili ste već odlučili školovati svoje dijete kod kuće, vjerojatno se pitate odakle krenuti, s kojim aktivnostima započeti taj proces u predškolskoj fazi. „Mala škola“ uglavnom se svodi na igru i učenje kroz prirodnu radoznalost. Vaše dijete instinktivno želi znati o svemu i svačemu, povremeno možda i više nego što biste htjeli. Ta prirodna sklonost istraživanju i postavljanju mnoštva pitanja idealan je temelj za početak njihovog homeschooling iskustva. Pokušajte se ne zanijeti odmah idejom potrage za savršenim kurikulumom i nastavnim planovima. Homeschoolanje predškolaraca je manje praćenje striktnog okvira učenja, a više zabava, uključivanje u aktivnosti i razvijanje interesa za učenje.

Pokušajte se ne zanijeti odmah idejom potrage za savršenim kurikulumom i nastavnim planovima.

Je li vaš predškolarac spreman?

Uvod u početak formalnog obrazovanja baš i nema nekog smisla ako vaš predškolarac još nije spreman. Niže su navedeni ključni znakovi prema kojima možete prepoznati je li vaš predškolarac spreman za početak.

  • Zna abecedu (ili dio nje)
  • Prepoznaje zvuk pojedinog slova
  • Razumije koncept izgovaranja riječi i sastavljanja zvukova slova u slogove
  • Pokazuje interes za čitanje
  • Pretvara se da čita ili piše
  • Angažiran je tijekom pričanja priča

10 koraka za početak predškolskog homeschoolanja

Kad vaš predškolarac pokaže spremnost za početak homeschoolanja, ovo je 10 koraka koje možete poduzeti za započinjanje njihovog homeschooling iskustva. U maloj školi, homeschooling se uglavnom vrti oko nastavka igre i aktivnosti u kojima ste dosad s njima sudjelovali. Jedina primjetna razlika je svjesno obraćanje pozornosti na uključivanje i usvajanje sljedećih elemenata učenja na dnevnoj i tjednoj razini.

Jedina primjetna razlika je svjesno obraćanje pozornosti na uključivanje i usvajanje sljedećih elemenata učenja na dnevnoj i tjednoj razini.

1. Fokus na igri.

Igra je najvažnija aktivnost predškolaraca. Igra je njihov školski rad.

2. Uključivanje u dnevne aktivnosti.

Djeca mogu nevjerojatno puno učiti kroz obavljanje svakodnevnih kućanskih zadataka.

3. Objašnjavajte zašto i kako.

Uz njihovo uključivanje, posvetite im dovoljno vremena za objašnjavanje zašto nešto radite i kako se to radi. Djeca to upijaju!

4. Kreirajte rutinu.

Ovo će pomoći u strukturiranju dana vaših predškolaraca.

5. Igrajte se škole/učenja.

Kao što je već rečeno, djeca neka se igraju, igraju i igraju! „Igranje škole“ je izvrstan način za kombiniranje učenja s dječjom prirodnom radoznalošću.

6. Istraživanje okoliša.

Hodanje, planinarenje, plivanje, ronjenje, vođenje dnevnika iz prirode, lovljenje punoglavaca ili kukaca, sakupljanje lišća ili žirova, izrada herbarija ili štogod preferirate.

Hodanje, planinarenje, plivanje, ronjenje, vođenje dnevnika iz prirode, lovljenje punoglavaca ili kukaca, sakupljanje lišća ili žirova, izrada herbarija ili štogod preferirate.

7. Nabavite igračke koje potiču maštu.

Razmotrite razne knjige, bojanke, kocke za slaganje i razne druge tzv. igračke otvorenog tipa.

8. Fokus na učenju.

Čini razliku kada ste više fokusirani na ono što dijete može naučiti, a manje na ono čemu ga vi možete podučiti.

9. Odlazak na izlete.

Posjetite zoološki, akvarij, farmu, sklonište za životinje, vidikovac, zvjezdarnicu, muzeje, i sl.

Posjetite zoološki, akvarij, farmu, sklonište za životinje, vidikovac, zvjezdarnicu, muzeje, i sl.

10. Dozvolite im da budu djeca.

Radit će nered. Bojanje prstima i rukama, modeliranje plastelina i sličnih smjesa, crtanje, ukrašavanje šljokicama ili blatom… u svakom slučaju, bit će neuredno. No opet, za njih super zabavno dok kreiraju nezaboravne uspomene – i još važnije, dok uče.

Ostali

Članci