Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

Kreativne dječje aktivnosti za duge ljetne dane

Date

Ljeto je predivno vrijeme za povezivanjem sa svojim djetetom. Donosimo ti nekoliko kreativnih dječjih aktivnosti s kojima nećeš pogriješiti.

Velike vrućine. Djeca ne mogu biti vani po najvećem suncu. A kada nije najjače sunce i vani su, ne znaju što bi od sebe. Zvuči ti poznato?

Toliko stvari imaju oko sebe, ali njima je sve postalo dosadno. Mediji i ekrani su uvelike utjecali na to da djeci vrlo lako i vrlo brzo postane dosadno kada ne gledaju TV ili ne igraju igrice. Ukoliko su previše u tome, ne znaju izaći iz virtualnog svijeta i ove stvarne boje i stvarna sporija događanja su im toliko naporna i nezanimljiva da nemaju strpljenja, ni volje, ni mašte za njih. Zatim ima i onih koji nisu toliko okruženi s medijima, ali svejedno uđu u fazu dosade. I to je potpuno normalno. Dosada je zdrava. Ne mora se odmah trčati s davanjem ideja i novim igračkama kako ne bi došlo do toga da dijete ne zna što od sebe. Neka ne zna. Neka smisli. Neka mu samome padne na pamet što da uzme i što da radi, a ponekad je dovoljno samo malo naše interakcije, i to često neverbalne, da biste mu pripomogli da dobije ideju. Postoji izlaz iz toga da mu samo kupuješ stvari i smišljaš gdje ćete sad, na kojem mjestu ili u kojem parku još niste bili kako njima ne bi bilo, eto, dosadno.

Dosada je zdrava. Ne mora se odmah trčati s davanjem ideja i novim igračkama kako ne bi došlo do toga da dijete ne zna što od sebe. Neka ne zna. Neka smisli.

Neke stvari se mogu raditi kod kuće s malo truda i vrlo malo materijala koje svi imamo u svom kućanstvu!

1. Pjena

  • Staru plahtu ili veliki ručnik raširi na pod
  • Pomiješaj 1/2 čaše šampona za tijelo ili tekućeg sapuna i 1 čašu vode
  • Miksaj do mekane pjene
  • Stavi u veću posudu i dodaj razna kuhinjska pomagala

2. Rasipni materijal

U veću posudu stavi bilo koji rasipni materijal – rižu, brašno, brašno + malo ulja (odokativno da dobiješ materijal sličan pijesku koji možeš oblikovati), griz ili palentu, leće i slično te sve postavi na veliku plahtu na pod s raznim posudicama i kuhinjskim pomagalima ili pak bagerima i kamionima. Kasnije samo skupiš plahtu i presipaš natrag u posudu. Ukoliko nije zamazano sa prašinom ili miješano sa psećim dlakama, pospremi materijal u jednu veću vrećicu za zamrzavanje za slijedeći put.

3. Karton

Vječiti i neizostavni karton! On je zlato, vjerujte mi! Od njega možete zaista čudesa napraviti.

  1. Složite veliku garažu na kat uz pomoć tuljaca od WC papira koje koristite kao stupove koji drže katove, ceste, tobogane, vrata, itd.
  2. Autopraonu od jedne veće kutije kojoj odrežete jednu manju bočnu stranu i okrenete kutiju naopako te dodate neke trakice ili papire na trake i voilà – autopraona je spremna za igru!
  3. Najjednostavnije – složite kućicu od kartona!
Privatna arhiva

4. Prskanje vodom sa bočicama u spreju

Prskanje vodom idealna je aktivnost za vani. Bočice možete kupiti u Offertissimi, a prskati može bez problema sve što vidi jer je ipak to samo voda!

5. Farbanje vodom

Ponudite im veliku kantu ili kanticu s vodom i veće kistove i valjke za farbanje s kojima mogu “ofarbati” ograde, vrata, kuću, itd. Opet bez straha jer je to ipak samo – voda.

6. Pom pons

Ponudite im u većoj posudi vodu i narezano voće ili vodu s pom ponsima i raznim kuhinjskim pomagalima za igru senzorike.

Privatna arhiva

7. Pranje igračaka

U veću posudu stavite vodu i šampon, te im ponudite spužvice i igračke – pranje igračaka može početi!

8. Pranje životinja

Ponudite im u jednoj posudi pomiješano brašno s kakaom i malo mlake vode da izgleda kao blato, te u drugoj posudi čistu vodu. Dodajte životinje ili autiće i mrljanje i pranje igračkica kreće!

Privatna arhiva

Ne bojte se vani im dati vodu i pijesak ili pak vodu i zemlju! Razne posudice, kantice, malu grabilicu i lopatice! To im je neiscrpna igra koja ide u nedogled a pogodna je za SVE uzraste.

9. Prozirna folija

Raširite veliku prozirnu foliju od stupa do stupa, od drva do drva, ponudite im tempere i kistove, obucite u stariju robu i neka stvaraju umjetnost!

Privatna arhiva

10. Pijesak, voda, zemlja

Ne bojte se vani im dati vodu i pijesak ili pak vodu i zemlju! Razne posudice, kantice, malu grabilicu i lopatice! To im je neiscrpna igra koja ide u nedogled a pogodna je za SVE uzraste. Uživajte promatrajući svoje dijete, uključite se ili ih jednostavno pustite da sami razviju svoju igru!

Privatna arhiva

*Marija Varoščić, supruga je jednog, majka dvoje i odgojiteljica stotinu. Voli svoju struku, ali više od nje voli biti supruga, majka i domaćica. Uživa u stvaranju i izrađivanju aktivnosti za djecu (bez perfekcionizma i uvijek u kaosu). Redovito objavljuje inspirativne ideje na svom Instagram profilu, @mali_znanstvenik.

Ostali

Članci