Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

Pet savjeta uspješnog homeschoolinga: kako prevladati prepreke i uživati u procesu

Date

Donosimo pet savjeta uspješnog homeschoolinga koji će vam pomoći bolje organizirati obrazovanje kod kuće te uspješnije savladati nedoumice i poteškoće.

Živite u stvarnom svijetu

Djeca uče o stvarnom svijetu tako da što žive u njemu i što su dio njega. Ne koristi im držati njih (i njihovo učenje) odvojeno od stvarnog svijeta. Djeci koristi biti vani u svijetu i susretati se s problemima stvarnog života i pronalaziti stvarna rješenja koja funkcioniraju. Kada ne uspiju ili ne ostvare idealni ishod, imaju priliku ponoviti i poboljšati se. Vaš fokus neka bude naučiti ih kako rješavati probleme i kako ustrajati. Tako će oni dobiti samopoštovanje i razviti svoje vještine.

Odmorite se

Trebat će vam vremena da se odviknete od nekih navika tradicionalnog školstva. Djeca koja kreću sa školovanjem kod kuće najčešće trebaju neko vrijeme da se opuste, igraju i odmore se prije nego opet krenu s učenjem. Treba im neko vrijeme „dekompresije“. To može potrajati par dana ili nekoliko tjedana dok sve ne sjedne na svoje mjesto. Svakako si dajte vremena da spoznate što funkcionira (a što ne) za vas i vašu obitelj. Zapamtite, svatko je drugačiji i ono što nekome ide možda ni približno ne zadovoljava vaše potrebe. Zato je važno da ustrajete. Prvih par dana ili tjedana pokušajte se opustiti i ne koncentrirati se previše na učenje.

Potražite mogućnosti da učite sa svojim djetetom umjesto da ga podučavate. Ne gledajte sve kroz školski filter – neke stvari su jednostavno zabavne i zanimljive. Nemojte popustiti nagonu da njihove aktivnosti učinite više „školskim“. Učenje je učenje, neovisno o tome kako izgledalo. Oduprite se nagonu da ih prijavite na što veći broj instrukcija, klubova i radionica osim ako to nije nešto što zaista žele.

Organizirajte mnoge zanimljive aktivnosti tijekom prijelaznog razdoblja, ali i kasnije:

  • Planirajte zanimljive i edukativne izlete kako biste izašli i zabavili se.
  • Uzmite si vremena da uživate u prirodi kroz dan. Odite na piknik, u šetnju ili vožnju biciklom.
  • Odite na izlet u knjižnicu i dopustite djeci da pronađu knjige koje žele čitati. Zapamtite, sve čitanje je dobro za djecu, zato im dajte da odaberu neke od lektira.
  • Posjetite muzej, galeriju, znanstveni centar ili drugu obrazovnu ustanovu.
  • Puštajte zmaja, promatrajte avione ili zvijezde po noći.

Trebat će vam vremena da se odviknete od nekih navika tradicionalnog školstva. Djeca koja kreću s programom školovanja kod kuće najčešće trebaju neko vrijeme da se opuste, igraju i odmore prije nego opet krenu s učenjem. Treba im neko vrijeme „dekompresije“.

Prihvaćanje

Naučite se međusobno prihvaćati i slagati tako da možete u miru živjeti i učiti zajedno. Svatko mora prihvatiti odgovornost za svoje postupke i razumjeti da ono što čini može i utjecat će na druge u obitelji.

Roditelji i djeca trebaju prihvatiti međusobne jakosti i slabosti. Trebaju razumjeti da se ponekad neće slagati, da će raspravljati ili svađati se, ali i to je dio procesa.

Zapamtite, napredak dolazi od neslaganja što znači da vam ne ide tako loše. Samo držite uvijek razinu poštovanja dok raspravljate i tražite kompromise u onome što je moguće.

Roditelji trebaju shvatiti da su uzori svojoj djeci i da će tijekom obrazovanja kod kuće ona biti još više izložena njihovim postupcima. Djeca oponašaju što vide, zato budite strpljivi, brižni i utješni, pogotovo kada to ne želite ili kada postane teško.

Djeca trebaju prihvatiti odgovornost za školovanje kod kuće i shvatiti da se njihove učeničke odgovornosti nisu promijenile.

Roditelji i djeca trebaju prihvatiti međusobne jakosti i slabosti. Trebaju razumjeti da se ponekad neće slagati, da će raspravljati ili svađati se, ali i to je dio procesa.

Djeca koja se obrazuju kod kuće nastavljaju biti odgovorna kao i školska djeca: da ustanu ujutro, da se pobrinu o higijeni i kućnim poslovima i da budu spremni za školu u određeni i dogovoreni trenutak. Zasigurno je lijepo moći odrediti vrijeme početka ovisno o tome što se događa u vašim životima!

Djeca imaju puno odgovornosti u obrazovanju kod kuće, a što se više zalažu, to će proces biti lakši i zabavniji. Mi ih potičemo ali na njima je odgovornost da budu spremni, željni i sposobni da uče. Odgovorni su da se potrude tijekom učenja i da uživaju u procesu.

Povjerenje

Vjerujte svom djetetu. Kao skoro sva djeca i vaše dijete samo po sebi voli učiti. Žele iskusiti nove stvari i učiti nova znanja. Ona su kao spužve, upijaju informacije i tako ostvaruju svoje obrazovanje.

Djeca su pametna. Naučila su novi jezik i kako se snalaziti u našem svijetu u samo nekoliko godina. Oni su nevjerojatni “strojevi” za učenje koji uče skoro bez napora.

Vjerujte u to da će vaše dijete učiti. Učenje je prirodna aktivnost koja ne ovisi o podučavanju. Učenje zapravo nema nikakve veze s podučavanjem – iznenađujuće, zar ne? Podučavanje ne garantira učenje jer bi inače škole bile puno uspješnije. Učenje se događa kada je netko zainteresiran da sazna više. Učenje se događa u stvarnom svijetu, s obitelji, zajednicom ili prijateljima. Obrazovanje kod kuće podupire čitavo dijete i učenje u stvarnome svijetu.

Vjerujte u to da će vaše dijete učiti. Učenje je prirodna aktivnost koja ne ovisi o podučavanju. Učenje zapravo nema nikakve veze s podučavanjem – iznenađujuće, zar ne? Podučavanje ne garantira učenje jer bi inače škole bile puno uspješnije. Učenje se događa kada je netko zainteresiran da sazna više.

Strpljenje

Roditelji i djeca trebaju vježbati strpljenje. Strpljenje u frustraciji, strpljenje kada ste u čekaonici i strpljenje kod podučavanja i kod objašnjavanja.

Prepoznajte trenutak kada trebate napraviti pauzu. Kada se vaše (ili djetetove) oči zamute i kada više niste skroz u temi – napravite pauzu. Ako ste vi ili vaše dijete uzrujani, umorni, ometeni ili frustrirani – napravite pauzu. Napravite pauzu nakon što naučite nešto teško ili nakon osobito teške teme. Napravite pauzu kada vaše dijete shvati. A najvažnije – napravite pauzu kada vi to želite.

Idite van i igrajte se, stanite i radite nešto drugo ili obavite neki brzi posao. Nemojte pokušati nametnuti učenje kada jednostavno ne ide. Najbolja stvar kod obrazovanja kod kuće je da imate dovoljno vremena za sve – zato si ga uzmite.

Uzmite si vrijeme da uživate u procesu jer ako ne, u čemu je smisao? Prepoznajte djetetove „aha“ – trenutke. Uživajte i dijelite njihov ponos na to da su zapamtili i razumjeli složene koncepte. Shvatite da je obrazovanje pustolovina (nadajmo se zabavna), ali nije samo krajnji rezultat bitan.

Nemojte pokušati nametnuti učenje kada jednostavno ne ide. Najbolja stvar kod obrazovanja kod kuće je da imate dovoljno vremena za sve – zato si ga uzmite.

Snalažljivost

Roditelji i djeca će morati razviti snalažljivost. Srećom je to općenito dobra vještina koja će vam biti uvijek potrebna.

Snalažljivost je sposobnost brzog i kreativnog prevladanja prepreka ili pronalaženja rješenja, i to je odlučujući faktor u šansi za uspjeh osobe.

Obrazovanje kod kuće zahtijeva od nekoga (ili više od jedne osobe) da bude snalažljiva i da pronađe obrazovne resurse u zajednici i na internetu. Obrazovanje kod kuće zahtijeva predanje. Ne zahtijeva udžbenike, “fancy” kurikulum ili najnovije obrazovne uređaje. Tehnički gledano, nikakav novac se ne mora potrošiti da bi se obrazovalo kod kuće, iako je trošenje novaca na obrazovna iskustva neprocjenjivo vrijedno.

Ostali

Članci