Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

Poteškoće obrazovanja kod kuće i kako ih prebroditi

Date

Obrazovanje kod kuće često zahtjeva vrijeme, energiju i predanost. Postoje vremena kada ono od roditelja zahtijeva više i vremena kada zahtijeva manje. Ipak, obrazovanje kod kuće će uvijek od roditelja koji je u njega uključen zahtijevati rad.

Nijedan roditelj ne shvaća olako odluku o obrazovanju kod kuće. Takav način obrazovanja uključuje žrtvu i predanost te nije za svakoga.

Obrazovanje kod kuće često zahtjeva vrijeme, energiju i predanost. Postoje vremena kada ono od roditelja zahtijeva više i vremena kada zahtijeva manje. Ipak, obrazovanje kod kuće će uvijek od roditelja koji je u njega uključen zahtijevati rad. Na sreću, većinu vremena je zabavno! Vrijeme provedeno u zajedničkom razgovoru, učenju i istraživanju je najugodniji dio obrazovanja kod kuće.

Bez obzira na to koju metodu ili kurikulum koristili, trebat će vam određeno vrijeme pripreme za obrazovanje vlastitog djeteta i vrijeme posvećeno njihovom učenju.

Što kada oba roditelja rade?

Odvajanje vremena za obrazovanje kod kuće moguće je i kada oba roditelja rade, no teže je. Puno radno vrijeme i obrazovanje kod kuće stvaraju dodatni stres, vremenska ograničenja i poteškoće što predstavlja izazov. Može se, no nije lako. Slične poteškoće u obrazovanju kod kuće mogu imati i samohrani roditelji. Nije nemoguće, no potrebno je sve to uzeti u obzir kada odlučujete želite li vlastitom djetetu pružiti obrazovanje kod kuće.

Ako, kao samohrani roditelj, želite školovati dijete kod kuće, sjetite se da to ne trebate raditi prema nekom određenom rasporedu. Potrebno je samo osigurati svom djetetu primjereno obrazovanje. Vi odlučujete u koje vrijeme će se ono odvijati.

Puno radno vrijeme i obrazovanje kod kuće stvaraju dodatni stres, vremenska ograničenja i poteškoće što predstavlja izazov. Može se, no nije lako. Slične poteškoće u obrazovanju kod kuće mogu imati i samohrani roditelji.

Ako jedan roditelj odluči ostati kod kuće kako bi školovao djecu, obitelj će osjetiti financijske posljedice te odluke. Uz manje novaca, obitelj će biti primorana napraviti promijene u stilu života kako bi omogućila obrazovanje kod kuće.

Što kada postane teško?

Ako školujete dijete kod kuće, provodit ćete još više vremena “licem u lice” sa svojim djetetom. Ovo je, s jedne strane, korisno, no s druge strane to može biti otežavajuća okolnost. Konkretno, otežavajuće je kada je dijete nervozno, umorno ili svadljivo, no ostatak vremena je ugodno.

Ako razmatrate obrazovanje kod kuće razmislite jeste li spremni provesti toliko vremena sa svojom djecom. Jeste li sposobni strpljivo im pomagati u rješavanju problema ili istražiti novu informaciju? Možete li ih motivirati kako bi učili i istraživali svijet koji ih okružuje?

Neki od načina kako da preusmjerite i motivirate dijete kada je osobito teško:

 • Jasno i s poštovanjem objasnite što trebate od njih i zašto to trebate.
 • Pohvalite ih kada su posvećeni zadatku i primjereno se ponašaju.
 • Koristite podsjetnike, tablice sa zvijezdicama ili druge poticaje.
 • Koristite humor kako biste unijeli malo zabave kada postane naporno.
 • Namjestite tajmer i unesite kratke pauze između vremena učenja.
 • Pokrenite se. Kretanje olakšava koncentraciju. Stoga potaknite djecu na kretanje, a zatim se primirite za malo ozbiljnog rada.
 • Koristite svoj “roditeljski pogled”. Znate, onaj pogled od kojeg se svi zamrznu? Koristite ga, no samo kada je nužno.
 • Pitajte djecu za povratnu informaciju o tome kako se mogu preusmjeriti na rad.
 • Surađujte kako bi dovršili svoj zadatak.
 • Postavljajte pitanja kako biste preusmjerili dijete. Primjerice, umjesto da im kažete kako ćete provjeriti njihov pravopis, pitajte ih jesu li spremni na pravopisni kviz.
 • Fokusirajte se na ono što čine dobro, a ne na njihove “greške”.

Fokusirajte se na ono što čine dobro, a ne na njihove “greške”.

Obitelj izvan okvira

Obrazovanje kod kuće stavlja obitelji izvan okvira. Takve obitelji su više puta primorane objašnjavati i poučavati druge o svojim izborima, a ponekad i o razlozima tih izbora. To je ponekad frustrirajuće i možete se osjećati kao da se vaše odluke napadaju.

Obrazovanje kod kuće može biti izolirajuće iskustvo ukoliko dijete većinu vremena provodi samo kod kuće. Često su djeca koja su školovana kod kuće bolje socijalizirana od vršnjaka koji su u običajenom sustavu obrazovanja. No, ukoliko se dijete i roditelj ne trude pronaći prijatelje izvan školskog okruženja, dijete može ostati izolirano, osobito u ruralnim područjima. Potreban je trud kako bi se održali socijalni kontakti ako u djetetovoj blizini ne žive vršnjaci.

Potreban je trud kako bi se održali socijalni kontakti ako u djetetovoj blizini ne žive vršnjaci.

Obrazovanje kod kuće može ograničiti vaš pristup stručnjacima određenih područja kojima biste mogli imati pristup u tradicionalnom školovanju. Iako postoje brojni načini za susret i učenje od genijalnih umova i izvan školskog okruženja, tradicionalno školovanje je uobičajen način preko kojeg se djeca susreću sa stručnjacima u različitim poljima.

Ako brinete o bilo kojoj od spomenutih poteškoća obrazovanja kod kuće, razgovarajte s osobama koje vam u tome mogu pomoći i promišljajte o mogućim rješenjima i zamkama takvog obrazovanja. Na taj način djelujete proaktivno te smanjujete ili uklanjate nedostatke obrazovanja kod kuće za vaše dijete.

Ostali

Članci