Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

6 poznatih i uspješnih homeschoolera za koje niste znali da su obrazovani kod kuće (1. dio)

Date

Izabrati školovati djecu kod kuće vam se može činiti kao poprilično ekscentrična odluka, no bili biste iznenađeni saznati da će vam dijete biti u dobrom društvu ako se odlučite usmjeriti ga ovim specifičnim putem alternativnog učenja.

*originalan članak autorice Belle Toledo, preuzeto i adaptirano sa ColormyLearning.com

Budućnost obrazovanja mijenja se pred našim očima. Razumljivo je zašto mnogi roditelji razmatraju mogućnost prebacivanja s institucionaliziranog obrazovanja na školovanje kod kuće.

Zahvaljujući tehnologiji, roditelji i privatni instruktori sada imaju jednostavan i brzi pristup svim materijalima potrebnim za provođenje kućnog školovanja. Uz prednost fokusiranijeg i fleksibilnijeg pristupa djetetu, na ovaj način roditelj je također uključeniji u djetetov proces učenja.

Izabrati školovati djecu kod kuće vam se može činiti kao poprilično ekscentrična odluka, no bili biste iznenađeni saznati da će vam dijete biti u dobrom društvu ako se odlučite usmjeriti ga ovim specifičnim putem alternativnog učenja.

Ovo je 6 poznatih i uspješnih ljudi u povijesti koji su školovani kod kuće.

1. Abraham Lincoln

kod kuće

Da, izvanredni 16. predsjednik SAD-a poznat po vođenju nacije tijekom Građanskog rata i odbacivanju ropstva, obrazovan je kod kuće. Povijesne knjige ne lažu kad kažu da je odrastao u siromašnom kućanstvu uz brižne, ali nažalost nepismene roditelje. Za razliku od homeschooling metoda kakve danas poznajemo, koje provode roditelji ili privatni instruktori, Lincoln se morao samouko podučiti kako čitati i pisati dok je istovremeno uzdržavao svoju obitelj.

U 1830-tima, Lincoln je studirao pravne knjige i vježbao javno govorništvo dok je u isto vrijeme radio kao skladištar u Illinoisu. Ne imajući ništa osim odlučnosti i bez pohađanja studija prava, bivši je predsjednik izašao na pravosudni ispit i položio.

2. Woodrow Wilson

Još jedan predsjednik SAD-a koji je mijenjao svijet nakon školovanja kod kuće bio je Woodrow Wilson, koji je bio na čelu zemlje kroz Prvi svjetski rat. Iako je potom nastavio s tradicionalnim tipom obrazovanja i diplomirao na prestižnom Princeton College-u, Wilson je proveo svoje rano djetinjstvo školujući se kod kuće, gdje ga je podučavao njegov otac, Joseph Ruggles Winston, osnivač Južne Prezbiterijanske Crkve.

Wilsonu nije išlo od ruke, budući da nije naučio čitati do 10. godine, vjeruje se zbog disleksije. Unatoč ovim izazovima, Wilson je postao jedna od najutjecajnijih osoba u svjetskoj povijesti.

Wilsonu nije išlo od ruke, budući da nije naučio čitati do 10. godine, vjeruje se zbog disleksije. Unatoč ovim izazovima, Wilson je postao jedna od najutjecajnijih osoba u svjetskoj povijesti.

3. Maria Sharapova

Kao mnogo poznatih sportaša, danas umirovljena teniska super-zvijezda Maria Sharapova je također bila školovana kod kuće. Ne iznenađuje nas, uzimajući u obzir da je ruska tenisačica započela s treninzima već u starosti do 4 godine.

Unatoč tomu što je bila upisana u prestižnu školu dok joj je bilo 9 godina, njeni su roditelji naposlijetku odlučili da je školovanje kod kuće najbolji izbor za mladu sportašicu da nastavi svojim putem ostvarivanja uspješne teniske karijere.

Iako neki kritičari smatraju da su škole i obrazovne institucije nužne u izgradnji snažnih karaktera kod djece, opet, Sharapova je blistavi primjer da školovanje kod kuće može proizvesti dobro formirane i emocionalno inteligentne ljude.

kod kuće

4. Serena i Venus Williams

Još jedna teniska legenda koja je bila podučavana kod kuće je američka sportašica Serena Williams. Nju i njenu sestru Venus kod kuće je podučavao njihov otac, Richard Williams, uz pohađanje treninga tenisa.

Međutim, u srednjoj školi, otac ih je upisao u javnu školu i privremeno pauzirao odlaske na turnire kako bi se mogle fokusirati na obrazovanje. Serena je 1995. zaigrala na svom prvom profesionalnom turniru u dobi od 14 godina.

5. Pierre Curie

Znanstveni svijet nije nikakva iznimka kad su u pitanju izvanredne ličnosti koje su školovane kod kuće. Jedan od njih je francuski fizičar i kemičar Pierre Curie, koji je proveo svoje rano djetinjstvo školujući se kod kuće uz svoga oca Eugena, također fizičara.

Curie je smatran “čudom od djeteta” koje je pokazivalo nevjerojatno sposobnosti u matematici i znanosti. Ubrzo je stekao svoju diplomu kroz formalno obrazovanje na Fakultetu prirodoslovnih znanosti na Sorboni.

Znanstveni svijet nije nikakva iznimka kad su u pitanju izvanredne ličnosti koje su školovane kod kuće.

6. Albert Einstein

Iako je utjecajni fizičar pohađao osnovnu školu u Munchenu, bio je daleko od uzornog učenika. Povjesničari tvrde da je Einstein bio uglavnom samouk, osobito na području fizike i matematike.

Dobitnik Nobelove nagrade je navodno mrzio školu i bio je zabilježen kao mentalno zaostao i nedruštven u mlađoj dobi. Prema “Encyclopedia Britannica”, Einstein je napustio školu s 15 godina te se nastavio samostalno educirati o složenim matematičkim konceptima.

Kasnije je Einsteinu dozvoljeno da nastavi s formalnim srednjoškolskim obrazovanjem u Švicarskoj gdje je dovršio svoje sekundarno obrazovanje.

Priče koje nadahnjuju

Nadamo se da su nadahnjujuće priče ovih 6 uspješnih homeschoolera pomogle ublažiti strah i trepet onih roditelja koji se boje da njihova djeca obrazovana kod kuće neće ostvariti svoj puni potencijal i razviti svoje talente.

Ostali

Članci