Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

8 poznatih i uspješnih homeschoolera za koje niste znali da su obrazovani kod kuće (2. dio)

Date

Postoji mnogo zabluda o negativnim ishodima školovanja kod kuće.

Često se djeca školovana kod kuće smatraju ekscentričnima i socijalno nesposobnima. Ovih osmero poznatih i uspješnih homeschoolera trebalo bi vas uvjeriti upravo u suprotno. Evo njihovih inspirativnih priča.

*originalan članak autorice Belle Toledo, preuzeto i adaptirano sa ColormyLearning.com

1. Leonardo Da Vinci

Jeste li znali da je umjetnik koji stoji iza legendarnih slika Mona Lize i Posljednje večere također bio homeschooling učenik? Da Vinci je ušao u povijest ne samo kao veliki slikar nego i polimatičar s opsežnim znanjem u raznim područjima poput biologije, matematike, arhitekture i inženjerstva. Ali ono što mnogi ne znaju je da je renesansnog umjetnika osnovnom engleskom jeziku, pisanju, aritmetici i matematici podučavao njegov vlastiti otac.

kuće

2. Claude Monet

Čini se da je kućno školovanje doista bilo idealna postavka učenja za neke od najvećih svjetskih slikara. Poznati i plodni francuski slikar Claude Monet samostalno je proučavao svoj umjetnički stil nakon što je odbacio klasične tehnike koje su se podučavale na Academie Suisse gdje ga je tetka ranije poslala na formalno umjetničko obrazovanje.

Unatoč kritikama njegovog rada, Monetovo odbacivanje tradicionalnog pristupa utrlo je put da bude prepoznat kao utemeljitelj francuskog impresionističkog slikarstva.

3. Alexander Graham Bell

Izumitelj prvog telefona na svijetu također je proveo svoje obrazovne godine kod kuće. To je trajalo sve do njegove desete godine kada je njegova majka počela oglušiti, prisiljavajući mladog Alexandra da pohađa formalnu školu u Edinburškoj Kraljevskoj srednjoj školi. Stanje njegove majke kasnije je inspiriralo Bella da istražuje zvukove i akustiku.

Premda je Bell bio pun potencijala, pokazalo se da mu učionica nije dobro pristajala jer se nije dobro snalazio u školi. Nakon četiri godine, njegov se djed preselio s njim u London i ponovno preuzeo odgovornost njegovog školovanja kod kuće prije nego što je i sam Bell sam nastavio formalno obrazovanje dok je podučavao govor.

Premda je Bell bio pun potencijala, pokazalo se da mu učionica nije dobro pristajala jer se nije dobro snalazio u školi.

4. Thomas Alva Edison

Veliki Thomas Alva Edison možda je jedan od najcjenjenijih izumitelja u povijesti, ali mladi Edison loše je prolazio u tradicionalnoj školi kao dijete. Edison se borio s akademicima do te mjere da su ga otpustili iz škole s njegovim učiteljem rekavši da je “mentalno nedovoljan”.

Nakon toga, majka ga je školovala kod kuće i podržavala njegova istraživanja i eksperimente. Tijekom svog života, američki izumitelj nije imao gotovo nikakvo formalno fakultetsko obrazovanje, ali je ipak uspio postati jedan od najslavnijih izumitelja.

Veliki Thomas Alva Edison možda je jedan od najcjenjenijih izumitelja u povijesti, ali mladi Edison loše je prolazio u tradicionalnoj školi kao dijete.

5. Wolfgang Amadeus Mozart

Često smatran najvećim glazbenim skladateljem svih vremena, Wolfgang Amadeus Mozart proveo je cijelo svoje djetinjstvo ovladavajući raznim instrumentima i razvijajući svoje vještine pod vodstvom svog oca Leopolda Mozarta, koji je također bio profesionalni glazbenik i učitelj.

Mladi glazbenik naučio je svirati čembalo s četiri godine, a s pet je počeo skladati svoj prvi recital. Tada je imao sa šest godina, dok je prvu simfoniju napisao sa samo devet godina.

kuće

6. C.S. Lewis

Clive Staples Lewis poslan je u internate u Engleskoj s devet godina nakon majčine smrti. Međutim, to nije dugo trajalo i na kraju je Lewisu dopušteno da ostane kod kuće i da ga podučava obiteljski prijatelj.

Pisac “Kronike Narnije” nekoliko je godina školovan kod kuće prije nego što je s 18 godina primljen na visoko obrazovanje na Sveučilištu Oxford.

Pisac “Kronike Narnije” nekoliko je godina školovan kod kuće prije nego što je s 18 godina primljen na visoko obrazovanje na Sveučilištu Oxford.

7. Taylor Swift

U 21. stoljeću školovanje kod kuće postalo je popularna opcija za brojne slavne osobe kojima je trebalo više vremena za razvoj karijere u showbiz-u. Jedna od takvih homeschoolera je kantautorica i deseterostruka dobitnica Grammyja Taylor Swift.

Započevši svoju glazbenu karijeru u dobi od 14 godina, Swift je prestala pohađati tradicionalnu nastavu i prebacila se u drugu ustanovu koja je nudila kurikulum za obrazovanje kod kuće kako bi prilagodila svoje obrazovanje njezinom rasporedu turneja. Swift je ranije rekla da joj je obrazovanje ostalo “velika stvar”.

8. Emma Watson

Poznata kao glumica koja je glumila blistavu i neustrašivu Hermionu Granger u seriji Harry Potter koja je trajala deset godina, ne čudi što je Emma Watson većinu svojih adolescentskih godina morala pohađati školovanje kod kuće. Watson se profesionalno počela baviti glumom s deset godina i morao ju je obrazovati privatni učitelj na setu zajedno sa svojim kolegama. Sesije bi trajale najmanje 5 sati dnevno.

Godine 2009. glumica je najavila da će pohađati visoko obrazovanje na Sveučilištu Brown, a 2014. Watson je konačno stekla diplomu engleske književnosti.

Ostali

Članci