Homeschooling Hrvatska

Krovna udruga za obrazovanje kod kuće

Školovanje kod kuće – 5 razloga zašto

Slika koja prikazuje riječ homeschooling ili školovanje kod kuće.

Date

Školovanje kod kuće je obrazovni pristup u kojem se djeca obrazuju kod kuće umjesto da pohađaju tradicionalnu školu. Evo 5 razloga zašto školovati djecu kod kuće.

Školovanje kod kuće ili homeschooling roditeljima pruža jedinstvenu priliku da budu više uključeni u obrazovanje svoje djece i da iskustvo učenja prilagode njihovim individualnim potrebama.

Nudi nekoliko prednosti, poput veće fleksibilnosti, personaliziranog nastavnog plana i programa te boljeg akademskog uspjeha. Također omogućuje roditeljima da svojoj djeci pruže obrazovanje koje se temelji na njihovim vlastitim vrijednostima i uvjerenjima.

Za one koji razmatraju školovanje kod kuće kao opciju za obrazovanje svoje djece, dostupni su mnogi resursi koji im mogu pomoći da razumiju proces i nauče o najboljim praksama obrazovanja kod kuće. Na našoj stranici možete pronaći nekoliko korisnih stranica za obrazovanje kod kuće. 

Da ne duljimo, evo naših 5 razloga zašto školovati djecu kod kuće.

Razlog 1: Fleksibilan raspored i personalizirano učenje

Prikaz djeteta u procesu školovanja kod kuće.

Fleksibilni rasporedi učenja i personalizirano učenje dvije su najveće prednosti obrazovanja vaše djece kod kuće. Uz prilagođeni kurikulum, učenici mogu prilagoditi svoj plan učenja kako bi odgovarao njihovim individualnim potrebama. To im omogućuje da uče vlastitim tempom, bez osjećaja preopterećenosti ili zaostajanja.

Nadalje, mogu dobiti personalizirane povratne informacije i smjernice. Roditelj uvijek može intervenirati kako bi osigurao da učenik prima najviše što  može iz vlastitog obrazovanja. S ovom vrstom personaliziranog pristupa učenici će moći izvući maksimum iz svog obrazovanja uz fleksibilan raspored.

Osim toga, ovisno o interesu djeteta, roditelji mogu posvećiti veću pažnju temama koje interesiraju djecu. Primjerice, ako vaše dijete pokazuje posebno zanimanje za povijest, možete organizirati izlete koji će biti u potpunosti prilagođeni njihovim interesima.

Razlog 2: Veće mogućnosti

Školovanje kod kuće može učenicima pružiti veće mogućnosti od tradicionalnog školovanja. Učenici koji se školuju kod kuće imaju više vremena i resursa za istraživanje dodatnih predavanja, van-nastavnih aktivnosti te virtualnih klubova i aktivnosti. Bavljenje sportom, interes prema umjetnosti ili kakvoj prirodnoj znanosti lakše se njeguju kada roditelj može direktno vidjeti prema čemu njegovo dijete pokazuje ljubav i interes.

Obrazovni resursi izvan učionice raznoliki su i mogu pomoći učenicima da prošire svoju bazu znanja, steknu nove perspektive i čak im pomognu da se pripreme za studij ili buduću karijeru. S ovim resursima studenti mogu istraživati teme kao što su kodiranje, robotika, principi dizajna i još mnogo toga – sve iz udobnosti vlastitog doma.

Razlog 3: Učenje vlastitim tempom uz povećanu uključenost roditelja

Dijete i otac u procesu školovanja kod kuće.

Učenje vlastitim tempom uz povećanu uključenost roditelja u obrazovanje jedna je od glavnih prednosti školovanja kod kuće. Uz izravno podučavanje roditelja, učenici mogu napredovati brzinom koja odgovara njihovim individualnim potrebama, što im omogućuje da se usredotoče na teme i vještine koje trebaju naučiti.

Školovanje kod kuće također pruža učenicima priliku da budu neovisniji. Učenici koji se školuju kod kuće mogu učiti vlastitim tempom i u okruženju koje je za njih najbolje. Ovo samoodređenje omogućuje učenicima koji se školuju kod kuće da rastu u samopouzdanju i uspjehu dok streme prema svojim akademskim i osobnim ciljevima. Učenici kod kuće mogu imati koristi od manjeg društvenog pritiska od vršnjaka, što im pomaže da ostanu usredotočeni na školski zadatak dok istovremeno sprječava nepotrebno ometanje ili frustraciju.

Razlog 4: Priuštivije i pristupačnije obrazovanje

Djeca u procesu igranja i školovanja kod kuće.

U modernom svijetu školovanje kod kuće postaje sve popularnije zbog svoje pristupačnosti i priuštivosti. S pravim resursima, roditelji mogu svojoj djeci pružiti obrazovanje koje je prilagođeno njihovim individualnim potrebama i interesima.

Učenici kod kuće imaju pristup raznim pristupačnim opcijama školovanja kod kuće koje im olakšavaju stjecanje potrebnog obrazovanja bez trošenja novca. Štoviše, sada postoji niz dostupnih obrazovnih resursa dostupnih na internetu koji učenicima kućne škole olakšavaju pronalaženje informacija i materijala koji odgovaraju njihovim specifičnim potrebama. To olakšava roditeljima da svojoj djeci pruže obrazovanje prilagođeno upravo njima.

Razlog 5: Stvaranje jedinstvenog obrazovnog okruženja

Još jedna prednost školovanja kod kuće je mogućnost stvaranja jedinstvenog obrazovnog okruženja koje odgovara svakom učeniku. Školovanje kod kuće omogućuje učenicima veću uključenost u proces učenja. Dopušta im da istraže svoje interese i razviju nove ideje koje se ne mogu implementirati u standardne programe javnih škola. Ovo daje učenicima priliku da pronađu ono što im odgovara i daje djeci osjećaj autonomije u obrazovanju.

Školovanje kod kuće svestrano je i pruža mnoge mogućnosti kako djeci, tako i roditeljima. Personalizirani raspored, naglasak na individualnom radu, zabavnim aktivnostima i usavršavanju te rad na vlastitim interesima samo su neki od njih. Roditelji su direktno uključeni u obrazovanje vlastitog djeteta i lakše mogu primijetiti čemu njihovo dijete teži u udobnosti vlastitog doma.

Ostali

Članci